GREENLEAVES EARLY LEARNING ASHGROVE

Child Care

 

Client:

Deluca

Location:

Ashgrove, Brisbane QLD

Completed:

2019

Construction Budget:

$2.0 million

Project Description:

The Greenleaves childcare centre at Ashgrove is a homely, inviting centre accommodating up to 100 children across two storeys. Our team were involved in the project from initial concept, DA approval, court approval, through to construction.

The design takes cues from residential Queensland architecture whilst adding playfulness through colour and form. A podium play deck on the upper level looks out over the greenery of the neighbourhood whilst large eaves shield the building from afternoon sun. Overall the design is playful, yet functional, with every available area utilised.

We were presented with numerous site challenges throughout the design process, which meant creative solutions were required to maximise site and staff efficiencies. The sloping lot on a prominent main road constrained vehicular access to the rear, and internal spaces were required to be cut into the site on the opposite boundary. To counteract this, we maximised solar access from the north with a glazing wall to the main foyer space and opened up external walls as much as possible to the lower play areas. The result is a centre which uniquely responds to the site conditions without imposing on the amenity of the neighbourhood context.

LISTEN.CREATE.INSPIRE.

Architectural Collaborative Pty Ltd // Copyright © 2019